STATII RADIO CB – Aspecte generale

1. Scurt istoric

Istoria Statiei de emisie si a receptorului (radio) click aici

Initialele CB au fost utilizate pentru prima data de catre americani, si reprezinta abrevierea cuvintelor Citizen Band ( in traducere libera “Banda Cetatenilor” sau “Banda Civila” ).  

Aceasta frecventa, care a inceput sa fie utilizata in anii ‟60-„70, le-a permis soferilor americani sa elimine monotonia traseelor foarte lungi si s-a constituit de asemenea intr-o modalitate foarte la indemana pentru a cere ajutor in caz de urgenta. De-a lungul timpului, CB a fost preluat si de catre alti participanti la trafic si a fost inventat chiar si un limbaj specific bazat pe cuvinte si expresii apartinand limbii engleze-americane.

In Europa, fenomenul CB a patruns in anii ‟80, incepand a fi utilizat la scara larga odata cu extinderea reglementarilor de la 2 W putere de emisie si 20 de canale la 4 W putere de emisie si 40 de canale.

In Romania, odata cu intrarea in UE reglementarile restricitve ce impuneau licenta pentru folosirea de dispozitive radio C.B. au fost eliminate, permitand utilizarea lor fara notificarea in prealabil a autoritatilor competente, in acord cu reglementarile legislatiei UE.

1.2 Ce inseamna CB radio ?

Emitatoarele-receptoare sau pe scurt statiile radio CB permit emiterea si receptia de mesaje audio intre diversi interlocutori. Diferite persoane pot schimba diverse remarci in acelasi timp si pe acelasi canal. Aceasta caracteristica sta la baza spiritului CB si consta in convivialitate si deschidere catre ceilalti. Spre deosebire de telefoane unde conversatia se face in mod duplex, conversatiile ce stau la baza CB se fac in mod simplex.  

1.3 Reglementari

Utilizarea statiilor radio CB nu mai este subiectul vreunei licente sau taxe in ziua de astazi. Este insa imperios necesar sa se utilizeze un dispozitiv care sa fie in concordanta cu reglementarile Directivei Europene R&TTE 1999/5/CE in conformitate cu standardele EN 300433 si EN 300135 insemnand:

Nr Canale Putere
40 Canale 4W FM
40 Canale 1W AM
40 Canale 4W USB/LSB

Reglementarile de mai sus sunt respectate si sunt valabile in tarile U.E. inclusiv in ROMANIA

Modurile de lucru ale statiilor CB

FM – MODULATIE IN FRECVENTA

– este cel mai folosit mod de lucru in Romania (canalul 22)

– se foloseste pentru distante medii in spatii largi deschise fara prea multe obstacole

AM – MODULATIE IN AMPLITUDINE

– utilizat pentru distante mai lungi si pentru zone cu obstacole

– utilizat in Europa

LSB/USB – Banda laterala inferioara si superioara

(mod disponibil doar la modelele de varf).

– utilizat de radioamatori pentru comunicarea pe distante foarte lungi in functie de conditiile atmosferice.

 

1.4 Utilitatea dispozitivelor radio CB

Iata cateva din avantajele de care beneficiaza un utilizator CB:

-lipsa costurilor suplimentare şi a taxelor de licentiere

-comunicare rapidă si accesibilă cu ceilalti participanti la trafic

-posibilitatea informarii continue cu privire la condiţiile de drum

-evitarea barierelor de trafic

-aflarea cu usurinţă a rutelor ocolitoare

-petrecerea într-un mod plăcut si interactiv a timpului la volan în compania celorlalţi utilizatori CB.

-securitate rutiera – evitarea accidentelor in lanţ

-informarea cu privire la existenţa radarelor pe traseul ce urmeaza a fi parcurs

-comunicarea în zonele accidentate unde semnalul GSM nu este prezent ( vânătoare, off-road adventure, ATV etc. )

-lipsa interdicţiei de utilizare în timpul şofatului

2. STATIILE RADIO CB

Emitatoarele-receptoare CB sunt utilizate în mod constant de catre conducatorii auto din toate tarile Uniunii Europene, în Polonia bucurându-se de un real succes, cu o rata de utilizare de aproximativ 1 din 4 autovehicule.

Avand o destinatie diferita de cea a telefonului mobil, statiile CB adauga un plus de interactivitate sofatului, fara însa a pune în pericol siguranta şoferilor

2.1 DESCRIEREA FUNCTIILOR PRINCIPALE

Mai jos sunt descrise functiile existente in diferite configuratii in dotarea statiilor radio CB

FUNCTIA SQUELCH

Permite suprimarea zgomotelor de fond nedorite ce pot aparea in absenta semnalelor de comunicare. Se regleaza rotind butonul SQ in sensul acelor de ceas. Necesita reglaj fin deoarece prin rotirea progresiva a acestui buton numai zgomotele foarte puternice vor fi redate

ASC

Setare ce elimina in mod automat zgomotele nedorite prin filtrarea semnalelor de slaba calitate si redarea celor mai puternice si clare. (inventie exclusiva PRESIDENT )

BUTONUL MODE

Folosiţi acest buton pentru selectarea: AM,FM,LSB sau USB.

Modul trebuie să corespundă cu cel al persoanei cu care comunicaţi.

FUNCTIA RF GAIN

Această funcţie se foloseşte pentru ajustarea sensibilităţii, la recepţie. Pentru convorbiri pe distanţe foarte mari RF GAIN trebuie setat la maxim. Deasemenea RF GAIN se poate utiliza pentru reducerea distorsiunilor atunci când corespondentul se află aproape şi nu are funcţia de RF POWER.

Setarea normală a acestui buton este la maximum in sensul acelor de ceas.

FUNCŢIA MIC GAIN

a) se foloseşte pentru reglarea sensibilităţii microfonului .

b) Se foloseşte şi pentru ajustarea volumului functiei PUBLIC ADDRESS

FUNCŢIA CLARIFIER

Această funcţie permite deviaţia frecvenţei în LSB/USB pentru a îmbunătăţi calitatea vocii corespondentului Dvs. Vă permite o modificare în limita a 2 Khz faţă de frecvenţa de referinţă.

FUNCŢIA SWR/CAL

Se foloseşte pentru calibrarea Raportului Undei Reflectate la montarea antenei. (a se vedea “Ajustarea undei reflectate ”)

FUNCŢIA NB/ANL

Funcţie pentru filtrarea zgomotului strident şi a anumitor interferenţe.

Functia VOX

Functia VOX permite comunicarea prin statie fara a mai apasa pe clapeta de PTT (apasa si vorbeste) de la microfon un fel de „hands free”. Legea poate fi interpretata ca si in cazul vorbirii la telefon puteti fi amendat daca sunteti surprins cu mana pe microfon, amandoua mainile trebuie tinute pe volan numai in cazul in care se schimba viteza se poate tine o singura mana.

FUNCŢIA ROGER BEEP

Când terminaţi de vorbit şi eliberaţi butonul de pe microfon PTT („apasă pentru a vorbi”) permiţându-i corespondentului să vă raspundă, un sunet (beep) se va auzi.

Emiţătoarele-receptoare de tip CB funcţionează în sistem simplex, insemnând că nu puteţi vorbi şi asculta în acelaşi timp (aşa cum se procedează la telefon de exemplu). Se obişnuia să se folosească cuvântul ROGER pentru a indica interlocutorului că aţi încheiat de vorbit şi că poate continua convorbirea. Cuvântul ROGER a fost înlocuit treptat cu un sunet (beep) cunoscut ca Roger Beep.

FUNCŢIA PA (Public Address)

La emiţătorul–receptor CB ce are functia PA poate fi conectat un difuzor extern la intrarea situată pe panoul posterior PA. Prin apăsarea tastei PA mesajul transmis la microfon va fi direcţionat către difuzorul extern şi va fi amplificat.

FUNCŢIA HI-CUT

Reduce interferenţele la frecvenţe înalte. Folosirea acestei funcţii depinde de condiţiile de recepţie.

FUNCŢIA DW (Dual Watch)

Această funcţie vă permite să urmăriţi Canalul (19) concomitent cu canalul pe care îl folosiţi la un moment dat. Aparatul baleiază între cele două canale (1 secundă pentru fiecare canal) şi se opreşte pe canalul unde detectează semnal. Funcţia DW se reactivează la momentul încheierii semnalului.

AFIŞAJUL PRIN S-metru

Indică nivelul puterii de emisie sau recepţie.

3. ANTENELE

Antena este unul din elementele cele mai importante ale unui emitator-receptor CB. O alegere potrivita cat si o instalare corecta stau la baza functionarii cat mai corecte a dispozitivului CB. Ca si o regula generala inainte de a alege o antena, trebuie stiut ca in general cele mai inalte antene sunt si cele mai performante.

3.1 Aspecte tehnice

Antena asigura transformarea a doua forme de energie. In emisie, antena transforma energia electrica furnizata de catre statia radio intr-o energie electromagnetica. In receptie are loc procedeul invers. Antena ideala pentru 27 Mhz ar trebui sa aiba teoretic lungimea de 11 metri. In acest caz un dipol suplimentar de ¼ dintr-o unda, ar trebui sa masoare 2,75 metri. Prin utilizarea unei bobine de inductanta la baza se permite fabricarea de modele de marimi diferite cu performante ridicate.

3.2 Tipuri de antene

Exista 2 categorii principale de antene: antene mobile si fixe. Antenele mobile sunt gandite pentru a fi instalate pe diferite vehicule, caroseria metalica a acestora servind ca plan de masa. Aceste antene mobile ( talpa magnetica ) au fost testate sa reziste fara a se desprinde de caroserie la o viteza de pana la 180 Km/h tinandu-se cont de dimensiunea talpii magnetice.

Acestea pot fi magnetice (instalare instantanee, protectie furt etc.) sau antene ce necesita perforarea sau montarea pe suport (instalarea permanenta). Antenele magnetice necesita o evaluare periodica si uneori reajustarea raportului de unda stationara (unda reflectata) dupa fiecare reaplicare pe caroseria masinii, aspect care nu este necesar in cazul antenelor fixe ce se monteaza prin perforare. Instalarea trebuie realizata pe vehicul in zona cu cea mai intinsa suprafata plana metalica. Daca pe acelasi vehicul sunt instalate concomitent o antena de radiotelefon si o antena CB, antena CB trebuie instalata deasupra celei radiotelefonice. 

In cadrul categoriei mobile se gasesc alte doua tipuri de antene: pre-ajustate si ajustabile. Antenele ajustabile ofera o gama mai larga de utilizare si pot fi utilizate si pe spatii cu o suprafata plana mai redusa. Pentru antenele montate prin perforare este important sa se realizeze un contact cat mai bun cu suprafata metalica si este recomandata curatarea suprafetei metalice in punctul de contact.

Antenele fixe se instaleaza pe acoperisuri sau cladiri. Sunt furnizate uneori si cu radianti orizontali ce servesc ca si plan de masa. In cazul fixarii pe un pilon, va fi necesara instalarea de cabluri de sustinere in concordanta cu standardele in vigoare (cereti informatii in acest sens unui profesionist).

3.3 Elemente importante in alegerea unei antene:

Lungimea acesteia – difera in functie de vehiculul pe care va fi instalata ( intre 31 cm si 2 m)

Tipul antenei (l) – in ordinea perfomantei : 1/4 ,1/2, 5/8 sau 7/8.

Castig (dBi) – cu cat valoarea este mai mare cu atat eficienta antenei este mai buna

Putere maxima (W) – puterea maxima suportata in cazul utilizarii unui amplificator

Radiantul – este important materialul din care este executat radiantul cat si lungimea acestuia.

Tipul bazei – important diametrul acesteia precum si adaptabilitatea la diversele tipuri de vehicule si suporti de fixare.

3.4 Unda reflectata / R.U.S. (SWR)

Toate antenele sunt testate si calibrate inainte de a fi ambalate. Cu toate acestea mediul inconjurator si locatia aleasa pentru instalare precum si alti factori pot duce la variatia raportului de unda stationara ( R.U.S. ). Din acest motiv este foarte important ca antena sa fie verificata din punct de vedere al conexiunii, inainte de a fi folosita cu un dispozitiv CB. Emisia cu o antena incorect calibrata, incorect conectata sau cu cablul perforat poate produce defectiuni majore emitatorului-receptor CB.

Ajustarea R.U.S./Undei reflectate

Aceasta operatiune ce se realizeaza cu precizie, imbunatateste performatele instalatiei CB si previne deteriorarea emitatorului-receptor CB (un emitator-receptor distrus prin incorecta ajustare/neajustarea R.U.S. nu este acoperit de garantie).

Calibrarea trebuie realizata in mod obligatoriu la schimbarea antenei.

Informatii practice:

Raza de acoperire a unei statii C.B. Cu o putere standard de 4W este intre

5 – 20 Km in mod FM

10 – 35 Km in mod AM

Distanta de emisie/receptie depinde insa de mai multi factori:

Interferente :

In orasele foarte aglomerate unde exista foate multe interferente distantele se reduc cu aproximativ 30%

Conditiile atmosferice pot facilita o comunicare pe distante foarte mari. Exista situatii cand soferii au putut realiza comunicari si la distante mai mari de 200 km in conditii de propagare.

Dimensiunea antenei: cu cat antena este mai lunga cu atat acoperirea este mai mare. In general exista 3 tipuri de dimensiuni ale radiantilor:

• antene cu radiant sub 40 cm: distanta de emisie receptie de pana la 5-6 km

• antene cu radiant intre 40 – 80 cm: distanta de acoperire de aproximativ 7-10 Km

• antene cu radiant peste 140 cm: distanta de acoperire aproximativ 10-20 Km

Puterea statiei: 

Un al factor ce influenteaza raza de acoperire este puterea statiei, cu cat puterea acesteia este mai mare cu atat distanta creste. Important de retinut ca puterea nu creste proportional, atingandu-se un anumit prag de putere de la care distanta nu mai creste. Acesta depinde de calitatea antenei si caracteristicile acesteia.
Trebuie insa sa se tina cont de faptul ca folosirea unui dispozitiv de putere mai mare decat cea prevazuta de lege este interzisă.
Utilizarea dispozitivelor C.B. se foloseste in putere standard, pentru a facilita obtinerea de informatii cu acuratete mare pe o raza de deplasare rezonabila.
Este recomadata astfel mentinerea unui contactului intre soferi pe toată durata deplasarii in schimbul utilizarii unei puteri mari, tocmai pentru a putea obtine
informatii despre obstacolele (radare, intemperii, busculade) cele mai apropiate, a caror configuratie se poate modifica permanent pe durata traseului de parcurs.